Osakas, tunnetko vastuusi huoneistosi kunnosta ja huoltotoimista?

14.11.2018

Isännöintiliitto

Vastuunjako

  • Osakkaan vastuulla on hänen hallitsemansa huoneiston sisäosat, lukuun ottamatta huoneistossa olevia rakenteita ja eristeitä sekä taloyhtiön vastuulla olevia perusjärjestelmiä.
  • Taloyhtiön vastuulla olevia perusjärjestelmiä ovat lämmitys-, viemäri-, ilmanvaihto-, sähkö- ja käyttövesijärjestelmät.

Kotitalo-lehden mukaan vastuunjako osakkaan ja taloyhtiön välillä herättää usein kysymyksiä. Taloyhtiön hallituksen on tärkeää olla perillä siitä, missä kunnossa huoneistot yleisesti ottaen ovat.

Perustiedot huoneistojen kunnosta kannattaa kysyä vuosittain osakas- ja asukaskyselyssä riippumatta siitä, kuuluvatko kyseiset asiat yhtiön vai osakkaan kunnossapitovastuulle.

Esimerkiksi märkätilojen silikonisaumaukset kuuluvat osakkaan vastuulle, mutta ne kannattaa korjata keskitetysti, jos käy ilmi, että valtaosassa huoneistoja saumat repsottavat.

Myös lattiakaivon puhdistus sekä korvausilmaventtiilien suodattimen ja palovaroittimien patterien vaihto ovat huoltotoimia, jotka on määritelty osakkaiden vastuulle. Käytännössä niitä ei välttämättä huolla kukaan.

Taloyhtiön kannalta asia ei ole aivan harmiton, sillä huonosti vetävässä lattiakaivossa muhii vesivahingon vaara ja palovaroittimesta unohtuneet patterit voivat altistaa koko talon tulipalolle. Vaihtamattomat venttiilien suodattimet johtavat poruun huonosta sisäilmasta.

Mikään ei estä taloyhtiötä päättämästä, että kyseiset huoltotoimet otettaisiin yhtiön vastuulle. Isännöintiliitto kannattaa sitä, että palovaroittimien asentaminen ja vuosihuolto kuuluisivat taloyhtiön tehtäviin. Jos taloyhtiö ei kuitenkaan halua ottaa huoltotoimia kontolleen, on tärkeää, että asukkaita muistutetaan säännöllisesti palovaroittimien toiminnan tarkastamisesta.